Časté otázky  |   O nás  |   Kontakt

Více o Tulsi

Tulsi Tea
Zdravotní účinky
Objednat

Bylina Tulsi

Tulsi je botaniky označována jako Ocimum sanctum nebo nověji jako Ocimum tenuiflorum (jedná se o variety Rama a Krishna Tulsi) a Ocimum gratissimum neboli basilicum (varieta Vana Tulsi). Patří do čeledi mátovitých bylin Lamiaceae/Labiatae.

Tulsi, královna bylin, elixír zdraví, je jednou z nejposvátnějších a nejoblíbenějších bylin mezi mnoha hojivými a léčivými bylinami Orientu. Tulsi je oceňována pro svou religiózní a spirituální posvátnost, jakož i díky svému ústřednímu postavení, které zaujímá v tradičních ájurvédských a unanských systémech holistické přírodní medicíny Východu. Je zasvěcena bohu Krišnovi a Višnovi, protože se považuje za převtělení Lakšmí, Bohyně prosperity, štěstí a dlouhověkosti.

Do dnešní doby již bylo během pěti tisíciletí popsáno a zdokumentováno ohromné množství informací o Tulsi, které slouží na podporu zdraví, k prevenci chorob a prodloužení života, a v posledních padesáti letech bylo mnoho z těchto přínosných vlastností zkoumáno a ověřeno za použití moderního vědeckého výzkumu. Tulsi je nejobvykleji připravována k užívání v jednoduché formě čaje. Tulsi, která je uznávána jako obecný posilující a vitalizační prostředek neboli "Elixír života", je již po dlouhý čas tradičně používána pro léčbu širokého spektra poruch, včetně nemocí dutiny ústní a krku, plic, srdce, krve, jater, ledvin a zažívacího traktu, dýchacího ústrojí, metabolismu a nervového systému. Tulsi se běžně používá pro léčbu kašle, chřipky a nachlazení, bolesti hlavy a uší, revmatismu a artritidy, malárie, při vysokých teplotách, alergických reakcích a různých kožních chorobách, pro snížení toxických účinků různých jedů, včetně případů bodnutí hmyzem nebo uštknutí hadem a pro vypuzení střevních parazitů, proti hmyzu a na vyčištění vzduchu....

Literatura:

  • Characteristics of essential oil from basil (Ocimum basilicum L.) grown in Australia. J. Agric. Food Chem. 44: 877-881.
  • Van Duong, Nguyen. 1993. Medicinal Plants of Vietnam, Cambodia, and Laos. Masada, Y. 1976. Analysis of Essential Oils by Gas Chromatography and Mass Spectrometry. John Wiley & Sons, Inc., NY.
  • De Mena Guarero, M.G. 1994. Obtencion y Aprovechamiento de Extractos Vegetales de la Flora Salvadorena. Editorial Universitaria, Salvador.
  • McCorkle, C.M., E. Mathias, and T.W. Schillhorn van Veen, eds. 1996. Ethnoveterinary Research and Development. Intermediate Technology Pubs., London.
  • Takano, T. 1993. Effects of the ratios of K to Ca in the nutrient solution on the growth, nutrient uptake, essential oil content and composition of basil. Acta Hort. #331: 129-135.
  • Barghava, K.P and Singh, N. (1981). Ind. J. Med. Res. 73:443-451.
  • Rajasekaran, M. et al. (1989). J. Drug Dev. 2(3):179-182.
  • Banerjee, S. et al. (1996). Nutr. Cancer, 25(2):205-17.
  • Agarwal, P. et al. (1996) Int. J.Clin.Pharmacol. Ther., 34(9):406-9.
Copyright (c) Ecce Vita, spol. s r.o., 2010 - všechna práva vyhrazena